Oud speelgoed voor het goede doel

Je kent het wel, voor de zoveelste keer struikel je over een plastic rammelaar die op de grond slingert. Het is om gek van te worden; Door heel het huis ligt speelgoed verspreid. De berg groeit want je kids worden ouder en hebben niet meer de behoefte aan een rammelaar of een mooi gekleurd boekje met knispergeluiden. ‘Nu is het genoeg’, denk je. Je pakt de eerste de beste doos en gooit deze vol met het overtollige speelgoed. Hoppa, naar zolder…weg ermee! Op zolder kun je echter je kont niet keren door de overvolle dozen die er nog stonden van je vorige opruimbui.

Is dit voor jou ook zo herkenbaar?
Nu je op zoek bent naar nieuw speelgoed, wat doe je dan met het oude speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld? Waarom geef je dit speelgoed niet weg en maak er een ander kind blij mee inshaAllah. Bovendien zul je jezelf ook opgelucht en opgeruimd voelen; heerlijk, zo’n opgeruimde zolder!

De afgelopen maanden heb ik zelf zakken vol kinderkleding, slaapzakken en speelgoed gedoneerd aan hulpbehoevenden. Het voldane gevoel dat je krijgt omdat je iemand helpt is heerlijk Alhamdulillah. Wat mij betreft ‘is geven het nieuwe krijgen’.

Mooie initiatieven
Inderdaad mooie initiatieven, maar aan wie geef je het speelgoed? Hieronder enkele leuke initiatieven op een rij:

  1. Er zijn vast wel moskeeën en andere islamitische organisaties die producten, waaronder ook speelgoed, inzamelen voor hulpbehoevende broeders en zusters in onrustige gebieden.
  2. Het ‘schoenmaatjesproject’ van Edukans. Met dit project helpen je kinderen zelf ook mee. Je kinderen versieren een schoenendoos, die ze vervolgens zelf volstoppen met schoolspulletjes, toiletartikelen en overtollig speelgoed. Zo wordt een simpele schoenendoos een onvergetelijk cadeau voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden! Wat je precies moet doen, lees je op de site van Edukans.
  3. De kringloopwinkel bij jou in de buurt. Hier wordt de opbrengst van jouw speelgoed gedoneerd aan een goed doel, dus hiermee help je indirect.
  4. De speel-o-theek, het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal bij jou in de buurt.
  5. Veel steden hebben een speelgoedbank (even opzoeken in Google). Hier wordt goed speelgoed doorgegeven aan kinderen die onder de armoedegrens leven.